czwartek, 15 listopada 2012

Kremówka

Błyskawiczne ciasto, które prezentuje się znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje.



Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,  
  • cukier puder do posypania

I część kremu:


  • 1 litr mleka,  
  • 1 cukier waniliowy,  
  • ½ kostki masła,  
  • 1 szklanka cukru

II część kremu:

  •  ½ litra mleka,  
  • 2 jajka,  
  • 1 szklanka mąki tortowej,  
  • 1 budyń śmietankowy
Upiec 2 spody z ciasta francuskiego.

Składniki z I części kremu zagotować, a z II części dokładnie zmiksować. Do gotującej I części wlać II część kremu i gotować około 3 minut, cały czas mieszając. Ostudzić i rozmiksować przez 1 minutę. Wylać na 1 spód krem i przykryć 2 plackiem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Rady: Zamiast ciasta francuskiego można użyć herbatników lub krakersów, co skróci czas przygotowania ciasta i znacznie go ułatwi.

Smacznego ;)

Cafe' Mocca

Idealne połączenie... oryginalny smak:)
  • 150 ml mocnej kawy najlepiej z ekspresu,
  •  2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 150 ml mleka,
  •  ½ łyżeczki cukru waniliowego

Zagotować mleko, a następnie odlać ok. 70 ml do szklanki. Do reszty gotującego się mleka dodać kakao, gorzką czekoladę, cukier waniliowy i dalej gotować na małym ogniu. Gdy mikstura troszkę zgęstnieje zdjąć z ognia, wlać świeżo zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Spienić odstawione wcześniej mleko i powoli, malutkim strumieniem wlewać do niego miksturę z kawą.

*Kawa jest raczej gorzka, dlatego jeśli ktoś woli słodszą wersję to proszę do kawy dosypać więcej cukru.

Ciasto cappuccino z bakaliami


Połączenie kawy, bakalii i gorzkiej czekolady… to doskonałe ciasto na rodzinne przyjęcia. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom, a zwłaszcza wszystkim smakoszom kawy:)



Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy
i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).


Masa budyniowa:

  • 2 pełne szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka rodzynek 
  • 1/2 szklanki kokosu 
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 gorzka czekolada

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie razem z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę i masło  utrzeć, dodać budyń i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać rodzynki, kokos, płatki migdałowe, posiekaną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać (zostawić troszkę bakalii i czekolady na wierzch ciasta). Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt. 

Masa cappuccino:

  • 1 szklanka mleka
  • ¾  szklanki Cappuccino orzechowego (w proszku)
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"  
  • 1 łyżka żelatyny

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę i cappuccino, ostudzić, schłodzić w lodówce. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Udekorować bakaliami i posiekaną gorzką czekoladą, Schłodzić w lodówce. 

Smacznego:)